Metabolic Brabant

Waar begint de weg van gezonde voeding in ons lichaam? Uiteraard, in de mond. Daarom is dit het onderwerp in deze nieuwsbrief. In Bertine van Roy heb ik een vakvrouw kunnen vinden die met passie als mondhygiëniste werkt en haar kennis graag met ons deelt.

Met informatie over de juiste ademhaling, aften, een duurzame waterfles, twee variaties voor de pittenmix en de uitnodiging voor het ‘Festival voor bewust leven’ ligt een afwisselende nieuwsbrief voor jullie.
 
De Mondhygiënist, mondhygiëne, speeksel voeding en algehele gezondheid wat weet je ervan?

De mond is een belangrijk deel van het gezicht en valt daarom direct op. Een frisse en schone mond is aantrekkelijk. Het is prettig te kunnen lachen en praten zonder zich zorgen te maken over slechte adem, een vieze smaak in de mond of aanslag op de tanden. Bovendien is een gezonde mond heel belangrijk voor het behoud van uw tanden en kiezen en het vermogen om goed te kunnen kauwen. Ontstoken tandvlees kan zonder dat je het merkt leiden tot onherstelbare schade aan je gebit èn zelfs tot het verlies van tanden en kiezen

Een gezond gebit is meer dan "geen gaatjes". De Mondhygiënist heeft een eigen specifieke deskundigheid op het gebied van mondverzorging en de behandeling van ontstoken tandvlees. Mondhygiënist is een beschermde titel. Het is een beschermd beroep met een eigen vierjarige HBO-opleiding. De mondhygiënist behandelt mond- en tandvlees-problemen èn helpt nieuwe problemen te voorkomen. En voorkomen is altijd beter dan genezen! Het is in ieder geval belangrijk naar de mondhygiënist te gaan wanneer je last hebt van:

• Pijnlijk tandvlees
• Bloedend tandvlees (vooral bij poetsen)
• Vieze smaak in de mond en/of slechte adem
• Losstaande of verplaatsende tanden
• Rood en gezwollen tandvlees
• Terugtrekkend tandvlees
• Schaamte omtrent het uiterlijk van het gebit door mondproblemen

De mondhygienist en algehele gezondheid
Maar liefst 80 procent van alle Nederlanders weet niet dat de gezondheid van de mond een grote invloed heeft op onder andere hart- en vaatziekten, zwangerschap en diabetes.  Een goede verzorging van tanden en mond is iets waar je het hele leven lang aandacht aan moet besteden.
Gezonde tanden en tandvlees zijn uiterst belangrijk. Gebitsproblemen kunnen de algehele gezondheid op subtiele manieren beïnvloeden. Zo kunnen gebitsproblemen leiden tot hoofdpijn en aangezichtspijn, en verstorend werken op uw slaapritme, eetlust en humeur. Bij sommige aandoeningen, zoals diabetes, is het besteden van extra aandacht aan tanden en tandvlees cruciaal om gezond te blijven. Het is belangrijk het algemene gezondheidstoestand te bespreken met je mondhygiëniste en tandarts. En het is al net zo belangrijk dat je eventuele tandproblemen meedeelt aan je huisarts. Nog niet zo lang geleden was het algemeen aanvaard dat tandverlies en een kunstgebit deel uitmaakten van het natuurlijke proces van ouder worden. Tegenwoordig is dat heel anders. Mensen kunnen een leven lang natuurlijk mooie en gezonde tanden behouden. Een goede mondverzorging gaat echter verder dan het aanzicht van je tanden.

De mondhygienist en een slechte adem
Een vies ruikende adem. Het is typisch zo'n onderwerp waar nog steeds een taboe op rust. Wie durft rechtstreeks tegen een collega of vriend te zeggen dat hij uit zijn mond stinkt? Vele mensen zijn onzeker over hun slechte adem. Ze voelen zich niet op hun gemak als ze met iemand praten of een zoen geven. Ze hebben het idee dat anderen hen al op een afstand ruiken. Ongeveer een op de vijf mensen hebben er last van. Dan gaat het niet om een slechte adem na het eten van knoflook of drinken van alcohol. Het draait om diegenen die altijd uit hun mond ruiken. De medische term daarvoor is halitose. Halitus betekent adem of geur, osis is abnormaal. Bijna altijd ligt de oorzaak in de mond en wordt dit veroorzaakt door bacteriën. De bacteriën verzamelen zich in grote hoeveelheden achter op de tong. De mondhygiëniste bespreekt het probleem, maakt de mond goed schoon en geeft je instructie hoe u uw mond en TONG beter kunt reinigen. Heel af en toe is er iets anders aan de hand zoals diabetes, een leveraandoening, maagproblemen of een ontsteking in de neus of voorhoofdsbijholte.

Speeksel
Speeksel speelt een belangrijke rol bij de afweer en bescherming van de mond, is daarnaast onmisbaar om te kunnen spreken, eten en proeven. Speeksel bevat –net als bloed- veel informatie over processen elders in het lichaam en kan gebruikt worden als diagnostisch medium. Of je het nu tuf, spog, spuug, of speeksel noemt, iedereen weet waarover je het hebt: de waardevolle, vloeibare en onmisbare mondvloeistof. 
Speeksel speelt een essentiële rol bij:
Spijsvertering: het enzym amylase in speeksel speelt een belangrijke rol bij de spijsvertering. Het breekt zetmeel en glycogeenbevattend voedsel voor een deel af. Een goede spijsvertering begint in de mond. Goed en lang kauwen is van groot belang voor het aanmaken van de spijsverteringsenzymen.
Smaak: zowel zink als het eiwit gustine in speeksel zijn van belang bij de smaakgewaarwording. Daarnaast vindt zonder speeksel geen overdracht van informatie plaats waardoer je geen smaken zou kunnen proeven.
Gebitsbescherming: Bufferende werking, smering, remineralisatie
Anti-microbieel: Anti-bacterieel, anti-schimmel, anti-viraal

Speekselveranderingen en monddroogte komen vaak voor bij medicatiegebruik, bestraling in het hoofd/halsgebied of reumatische aandoeningen zoals het syndroom van Sjögren.
Veranderingen in de samenstelling of de hoeveelheid speeksel kunnen ten grondslag liggen aan veranderingen in de mondgezondheid. Monddroogte kan onder andere leiden tot een verminderde smaaksensatie en problemen met kauwen, slikken, spreken en slapen. Bovendien is de kans op voortschrijdend tandbederf, tandslijtage en orale ontstekingen vergroot. Een teveel aan speeksel kan onder andere leiden tot ontstekingen van mondhoeken, gevoelens van misselijkheid, spreken met consumptie, besmeuren van kleding en zelfs sociaal isolement.

De mondhygienist helpt je zoeken naar de oorzaak en de juiste hulpmiddelen om de problemen in de mond zoveel mogelijk tegen te gaan.
Bertine van Roy werkt in haar praktijk in Tilburg, meer informatie vind je op www.mhp-tilburg.nl.
   

AFTEN natuurlijk behandeln

Aften (aphta) zijn een veel voorkomende kwaal in de mond. Het zijn witte of witgrijzige mondzweertjes met een rood randje eromheen. Het kan blijven bij één zweertje maar er kunnen er ook meerdere tegelijk ontstaan. Aften zijn vaak behoorlijk pijnlijk. Sommige mensen hebben regelmatig last van aften die ook steeds weer terug komen.
De oorzaak van aften is niet bekend, maar er wordt een relatie gelegd met het herpesvirus.
Er kunnen vervelende bijverschijnselen zijn als je aften hebt zoals speekselvloed, een slechte adem of diarree. Vaak hebben kinderen last van aften en vrouwen vlak voor de menstruatie.
Aften zijn meestal een indicatie voor een verminderde weerstand.

Wat je er zelf tegen kunt doen:
•    Vermijd het eten van zuur en te gekruid voedsel, want dat zou de aften nog eens extra kunnen irriteren.
•    Eet veel groente en fruit.
•    Drink extra veel water om het lichaam te reinigen.
•    Kamillethee werkt ontstekingsremmend en houdt de mondholte schoon.
•    Brandnetelthee werkt ondersteunend door de ontgiftende werking.
•    Spoelen met goudsbloem- of saliethee werkt desinfecterend op de mond en het helpt zo het genezingsproces te bevorderen.
•    Een verdunde mondspoeling met Calendula (Goudsbloem) tinctuur werkt desinfecterend. Neem hiervoor 1 deel tinctuur op 10 delen gekookt en afgekoeld water.
•    Inname van extra vitamine C als voedingssupplement.

Helpen deze maatregelen niet, dan zijn aften ook uitstekend homeopathisch te behandelen. Uiteraard komen er verschillende middelen in aanmerking.
Borax is een algemeen middel bij ontstekingen aan de mond. Het is ook een goed middel voor zuigende baby’s met spruw.
Natrium muriaticum is specifiek geschikt voor mensen die gek zijn op zout en waarbij de aften een brandende pijn veroorzaken.
Staphisagria is het aangewezen middel wanneer de aften etteren.
Mercurius solubilis is weer geschikter als je last hebt van veel speekselvloed, wit tongbeslag en tandafdrukken in de tong.
Hepar sulfuris werkt goed bij mensen met bijzonder pijnlijke en snel bloedende aften.
   

Hoe vaak sta je stil bij je ademhaling?

De juiste ademhaling is niet alleen belangrijk voor de zuurstofvoorziening van ons lichaam maar voor het algeheel welbevinden en een goede stofwisseling.
Bij een diepe ademhaling wordt een signaal naar de hersenen gestuurd dat die moet ontspannen en kalmeren. Vervolgens sturen de hersenen dit signaal naar je lichaam. In gespannen situaties zul je meestal op een meer oppervlakkige, onrustige manier ademhalen. Het ritme van je ademhaling zegt dus veel over je lichamelijke en geestelijke toestand.

Er zijn 2 soorten ademhaling: de borstademhaling en de buikademhaling. Bij de borstademhaling trekken de spieren tussen je ribben zich samen. Daardoor gaat de borstkas omhoog en wordt deze groter. Hierdoor wordt er lucht in de longen gezogen. Je ziet tijdens het ademhalen de borst naar voren en omhoog bewegen.
De buikademhaling staat bekend als de beste ademtechniek. Je middenrif gaat naar beneden, zodat de ruimte in je borstholte groter wordt. Vervolgens wordt er lucht in de longen gezogen. Bij deze manier van ademhalen zet je buik een beetje uit, omdat je organen naar voren worden gedrukt. Het kost minder inspanning dan borstademhaling, want je spant alleen spieren aan tijdens het uitademen. Bovendien werkt buikademhaling kalmerend. Wanneer je gespannen bent, ga je vanzelf korter en minder diep ademhalen. Hierbij gebruik je vaak automatisch de borstademhalingstechniek.

Voordelen van een diepe buikademhaling:
• rustgevend en werkt tegen stress
• evenwichtig hartritmepatroon dat een positieve invloed heeft op hersenen, hart, zenuwstelsel en hormoonsysteem
• belangrijk invloed op de zuurbase huishouding omdat dan meer koolzuur (‘zuren’) wordt uitgeademd, dit werkt de verzuring van het lichaam tegen
• activeert de stofwisseling
• zachte massage van de inwendige organen die daardoor gestimuleerd worden

Gewoon doen!
Neem elke dag een paar keer de tijd om naar je adem te luisteren. Begin met vijf minuten, het mag natuurlijk altijd langer. In het begin oefen je met de handen op de buik. Zo voel je nog beter aan wat de veranderingen zijn als je bewust mee bezig bent. Het kan op ieder moment van de dag; staand, zittend, wachtend in de rij. Maar denk er zeker aan in situaties van stress of bij het gevoel van trek om NU snel iets te moeten eten.
   

Twee variaties voor de pittenmix staan op de receptenpagina
  

Op zoek naar een duurzaam waterflesje?

Op de internationale vrouwendag in Gorinchem heb ik de dopper leren kennen en ik gebruik deze nu altijd onderweg. Het is een duurzaam alternatief voor de wegwerp waterflesjes. Er worden per dag, alleen al in Nederland, minimaal 500.000 plastic (water)flesjes weggegooid. Ze belanden op de vuilnisbelt, maar ook op straat of in de zee. Er drijft een eiland aan plastic afval in de oceanen ter grootte van Frankrijk en Spanje. Daar komt nog bij, dat er voor 1 flesje water nog eens 1 liter water en een kwart liter olie nodig zijn in de productie. De Dopper zal voor het grootste gedeelte worden gemaakt van gerecycled en duurzaam materiaal, vrij van schadelijke stoffen. Hup, zo de vaatwasser in of gemakkelijk schoon te maken met een afwasborstel.  http://www.dedopper.nl/
   

Waar stond het ook alweer?

In mijn nieuwsbrief van maart 2010 staan nog een aantal tips voor het reinigen van het lichaam.


Mooi om te zien hoe het ons allen weer naar buiten trekt met de mooie voorjaarsdagen. De wandelschoenen en fietsen zijn weer volop in gebruik. Goed voor de conditie maar natuurlijk ook voor het gewicht. Zijn er vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief hoor en/of lees ik het graag. Heb je zelf lekkere recepten of tips, stuur ze graag op!

» U kunt zich hier ook direct aanmelden voor een vrijblijvend en GRATIS informatiegesprek